Yazdır

Medikal Perspektif

Makale Yazımı Öncesi Planlama

Yapılan araştırmaların dergilerde yayınlanması ile hem sözkonusu çalışma  daha  geniş bir okuyucu kitlesine ulaşacak hem de bu yayın, eğer uluslararası indekslere geçen bir dergide yer almışsa, ülkemiz tıbbının küresel prestiji açısından yararlı olacaktır. Bu yazıda makale yazımı sırasında yararlı olabilecek bazı pratik bilgilere değinilecektir. Yazıların değerlendirilmesinde bu temel prensipler büyük önem taşımaktadır.

Bir tıp dergisine yazılacak standart bir makalenin klasik formatı Başlık (Title), Giriş (Introduction), Araçlar/Hastalar ve Yöntem (Materials/Patients and Methods), Sonuçlar (Results) ve  Tartışma (Discussion) bölümlerinden meydana gelir. Yazının sonunda da Kaynaklar (References) bölümü yer alır. Makaleyi yazmaya başlamadan önce ifade edilecek bulgu, mesaj ve yorumlar zihinde belirlenip yazının hangi formal bölümüne alınacağına karar verilmelidir. Bir bölümde verilen bilginin aynı yazının bir başka bölümünde tekrarlanmasından şiddetle kaçınılmalıdır. En sık yapılan hata, Giriş ve Tartışma bölümlerinde benzer bilgilere yer vermektir, yine hastalarla ilgili bazı bilgilerin hem Hastalar ve Yöntem hem de Sonuçlar bölümlerinde tekrarlanmasına da sık rastlanılır. Aşağıdaki sorulara kısa yanıtlar vererek yazım planlamasına geçilebilir.

  1. Yazılacak makale için esas teskil eden çalışmanın amacı nedir ? Niye bu araştırma yapılmıştır? HİPOTEZ nedir ?
  2. Araştırma, daha öncesinde bilinmeyen, ''yeni'' olan ve ''değer taşıyan'' hangi özelliklere sahiptir? Hangi kritik noktalardan hareket ederek araştırmacı zaman, çaba ve enerjisini bu çalışmayı yapmak için harcamıştır ?
  3. Araştırma NASIL yapılmıştır ? Nerede, hangi hastalardan hangi örnekler nasıl bulunmuş, sonuçlar nasıl elde edilmiş, hangi istatistiksel yöntemlerle yorumlanmıştır ?
  4. Araştırma sonuçları neyi göstermiştir ? Sonuçlar hipotez ile uyumlu mudur ?
  5. Tartışmada ''stress'' kaynakları nelerdir ? Hangi bulgular literatürde bu konuda daha önce yapılan ''benzer'' çalışmalarla uyuşmakta veya çatışmaktadır? Hipotezle ve/veya literatürle çelişme noktaları nelerdir ?
  6. Çatışma veya uyumsuzluk noktaları için açıklayıcı olabilecek bu araştırmaya özgü veriler nelerdir ? Bu sorunun cevabı çalışmanın yapılışındaki birtakım eksiklikler veya zaaflar da olabilir. Bunların cevabının da açık olarak verilmesi ve tartışılmaşı gerekir.
  7. Bu araştırmanın MESAJI nedir ? (So what ?)
  8. Bu çalışmanın verilerinden, sonuçlarından ve tartışılmasından elde edilen tecrübe ile ilerde ne gibi araştırmalar yapmak gerekmektedir ? Eksiklikler nasıl kapatılabilir?

Yazdır